Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elkezdődött a háború: támadnak
  2011-03-19 23:59:34, szombat
 
  Elkezdődött a háború: támadnak a francia gépek
Frissítve: 2011.03.19. 23:29

Egy amerikai katonatiszt szerint amerikai, brit, francia, olasz és kanadai erők hamarosan támadást indítanak a líbiai partvidék mentén - jelentette a Reutersre hivatkozva a BBC.
Tüzet nyitottak több líbiai katonai járműre az észak-afrikai ország légterét ellenőrző francia harci gépek. Közben az amerikai haderő is támadásba lendült. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint a katonai akcióban négy líbiai tank megsemmisült a felkelők központjától, Bengázitól délnyugatra. A francia támadás azt követően történt, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután felderítő repülésekbe kezdtek Líbia egész területe fölött - közölték Párizsban nem hivatalos francia katonai források.
A CNN egy amerikai védelmi minsztériumi tisztviselőtől úgy értesült, az amerikai haderő is megindította a támadást, a csatorna forrása szerint a haditengerészet rakétákkal támadja a líbiai kormányerőket.
Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint öt országból - az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból - álló koalíció támadást indított Líbia ellen, hogy megbénítsa az arab ország légvédelmi rendszerét.
A líbiai állami televízió este azt állította, hogy a líbiai légvédelem lelőtt egy francia harci gépet Tripoli térségében. A közlést más forrásból egyelőre nem erősítették meg.
A légicsapásokkal megkezdődött a líbiai repüléstilalmi övezet létrehozását célzó Odyssey Dawn kódnevű művelet, amelyre az ENSZ adott felhatalmazást az észak-afrikai arab országban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a kormányellenes lázadók között kirobbant harcok miatt, a polgári lakosság védelme érdekében.
A Pentagon egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy a légicsapások elsődleges célpontjai a líbiai főváros, Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek. Mindkét város a líbiai tengerparton fekszik. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az amerikai haditengerészet Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki a célpontok megsemmisítésére.
Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai haditengerészet erői szombaton kezdtek el felsorakozni Líbia közelében, készülve a Földközi-tengerről indított rakétatámadásokra. Az Egyesült Államok a hadműveletek kezdeti szakaszában arra korlátozza részvételét, hogy segít a francia és más harci gépeknek a líbiai légvédelem kiiktatásában. (Az amerikai részvételről bővebben itt olvashat.)
Közben véget ért a líbiai helyzettel kapcsolatos válságtanácskozás Párizsban, melyen az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Afrikai Unió és az Arab Liga képviselői, illetve Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vett részt.
Az egyeztetés után sajtótájékoztatót tartott Nicolas Sarkozy francia államfő, melyen kijelentette, hogy Moammer Kadhafi egyértelműen megszegte a tegnap általa kihirdetett tűzszünetet, és csapatai továbbra is támadták a felkelők központját, Bengázit. Sarkozy leszögezte, hogy Franciaország kész a beavatkozásra, s megerősítette, hogy a francia harci gépek már Líbia fölött vannak, hogy megakadályozzák a felkelők elleni támadásokat Bengáziban, illetve hogy érvényt szerezzenek az ENSZ BT határozatával érvénybe lépett légtérzárnak.
A francia elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt" - mondta az elnök.
A francia elnök beszédével egybehangzó nyilatkozatot adott a BBC-nek David Cameron brit miniszterelnök is, aki kijelentette, hogy Kadhafi hazudott a tűzszünetről a nemzetközi közösségnek, és hangsúlyozta, hogy a felkelők lemészárlása nem folytatódhat tovább.
A Pentagon megerősítette, hogy Líbia partjainál amerikai hadihajók lőttek - jelentette a CNN. Az első Tomahawk típusú irányított rakéták Kadhafi légvédelmi állásait bombázzák, hogy kiiktassák a légvédelmet, mielőtt további repülőket küldenek az ország fölé. A hadművelet neve Odüsszeia Hajnal. Elsősorban Tripolinál és Miszratánál akarják kiiktatni a légvédelmet.
A Pentagon sajtótájékoztatóján részletesen ismertették az amerikai hadműveletek várható menetrendjét. Eddig 110 Tomahawk cirkálórakétát lőttek ki 20 líbiai célpontra. A tengeri hadműveletekben 25 szövetséges hadihajó vesz majd részt a Földközi-tengeren. Líbiánál van már 11 olasz és 11 amerikai (köztük három tengeralattjáró, egyenként 100-100 rakétával), egy brit, egy francia és egy kanadai hadihajó.
Több mint 20 légvédelmi rendszert lőttek szét a jól koordinált támadás során, amelyet gondosan összehangoltak az akcióban részt vevő szövetségesekkel - mondta az amerikai hadsereg vezérkari főnöke.
Az Egyesült Arab Emírségek és Katar is részt vesz majd a líbiai katonai akciókban - jelentette be a Pentagon. A szövetséges erők Tripoli, Szabha, Natúra, Miszrata és Bengázi fölött is biztosítani akarják a légtérzárat.


Kadhafi: Líbia a líbiaiaké
Músza Ibrahim líbai kormányszóvivő sajtótájékoztatón továbbította Moammer Kadhafi nyugati vezetőknek címzett üzenetét, miszerint Líbia a líbiaiaké. Az ENSZ BT légtérzónára vonatkozó tervét agresziónak nyilvánította, és elvitatta a várható intervenció legitimitását. Kadhafi üzenetében ismételten leszögezte: a líbiai haderő az al-Kaida terrorhálózattal áll harcban, és óva intette a nyugati hatalmakat a beavatkozástól - adta hírül a CNN hírtelevízió.
A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy egyetlen golyót sem lőttek a líbai népre, és nem is fognak, aki pedig kételkedik ebben, az menjen a helyszínre, és bizonyosodjon meg róla személyesen.
A Reuters az al-Dzsazíra hírtelevízió értesüléseire hivatkozva korábban arról számolt be, hogy Moammer Kadhafihoz hű fegyveres csapatok hatoltak be Bengáziba. A hírügynökség egy szemtanú elmondásaira alapozva közzétette, hogy lezuhant egy Bengázi felett köröző MiG-23-as típusú vadászrepülőgép. A repülőgép lelövéséről nem sok részletet tudni, de a földet éréskor azonnal felrobbant, minek láttán a lázadók ünnepeltek. A pilótának sikerült időben katapultálni. Később az AFP francia hírügynökséggel egy helyszíni forrás azt közölte, a gép a felkelőké volt, és a pilóta életét vesztette. A felkelők a Kadhafihoz hű erőktől zsákmányolták a repülőket.
Bengázi fölött katonai repülőgépek köröznek, amelyek légi csapásokat mérnek a városra. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.
Bármely külföldi beavatkozás Líbiában ahhoz vezet, hogy az észak-afrikai ország szomszédai felsorakoznak Moamer Kadhafi líbiai vezető mellett - ezt Kaled Kaaim líbiai külügyminiszter-helyettes mondta a BBC rádiónak adott szombati interjúban."Ha kívülről érkezik támadás, vagy külföldi beavatkozásra kerül sor, akkor nemcsak líbiaiakkal fognak találkozni, hanem algériaiakkal, tunéziaiakkal és egyiptomiakkal. Mindannyian líbiai földön fognak harcolni" - mondta a politikus.
A kormány tagadta, hogy támadást indított volna Bengázi ellen. Músza Ibrahim szóvivő azt állította, hogy a kormányerők nem folytatnak harci cselekményeket a felkelők kezén lévő városban, sem körülötte, betartják a tűzszünetet, és várják a nemzetközi megfigyelők érkezését. Moamer Kadhafi erői és az ellene szövetkezett felkelők eközben egyaránt a másik felet vádolják azzal, hogy megszegte a pénteken kötött tűzszüneti megállapodást.
Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai megsértik az ENSZ BT határozatában szereplő tűzszünetet - közölte korábban Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet. Márpedig - mint szakértők rámutatnak - ha Kadhafi csapatai nem tartják be a BT-határozatot, akkor a nemzetközi közösség miden szükséges eszközt bevethet a polgári lakosság megvédésére. Ez a kitétel megnyitja az utat az esetleges légi csapások előtt.
Kadhafi eközben "durva gyarmatosításnak" minősítette az ENSZ BT döntését az afrikai ország feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról. Szavairól az al-Dzsazíra arab hírtelevízió számolt be szombaton. "Ez durva gyarmatosítás. Ennek nincs semmiféle jogalapja. Mindennek súlyos következményei lesznek a Földköz-tenger térségére és Európára" - mondta Kadhafi.
Haled Hajim líbiai külügyminiszter-helyettes szombatra virradó éjszaka azt állította, hogy a felkelők megsértették a tűzszünetet, s al-Magrun térségében (Bengázitól mintegy 80 kilométerre) rátámadtak a kormánycsapatokra. "A hadsereg nem kezd semmilyen akciót ellenük, mert mi a magunk részéről nem akarjuk megsérteni a tűzszünetet" - mondta a politikus.


 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Címkék: gyarmatosításnak, szövetségesekkel, terrorhálózattal, tisztségviselője, megsemmisítésére, franciaországból, megakadályozzák, hadműveletekben, hírügynökséggel, tengeralattjáró, haditengerészet, vadászrepülőgép, külügyminiszter, légicsapásokkal, kormányellenes, kormányszóvivő, tisztségviselő, létrehozásáról, cselekményeket, cirkálórakétát, repüléstilalmi, tisztviselőtől, beavatkozástól, felhatalmazást, következményei, olaszországból, egyiptomiakkal, összehangoltak, miniszterelnök, kormányerőket, nyilatkozatot, sebesültekről, zsákmányolták, legrosszabbat, határozatában, megállapodást, francia gépek, amerikai katonatiszt, líbiai partvidék, észak-afrikai ország, amerikai haderő, al-Dzsazíra arab, katonai akcióban, felkelők központjától, francia támadás, amerikai védelmi, csatorna forrása, haditengerészet rakétákkal, líbiai kormányerőket, arab ország, líbiai állami, líbiai légvédelem, Egyesült Államokból, Odyssey Dawn, Moammer Kadhafi, Egyesült Államok, Európai Unió, Afrikai Unió, Arab Liga, Nicolas Sarkozy, ENSZ BT, BBC-nek David Cameron, Odüsszeia Hajnal, Elsősorban Tripolinál, Egyesült Arab Emírségek, Músza Ibrahim, Moammer Kadhafihoz, Moamer Kadhafi, Kaled Kaaim, Susan Rice, Haled Hajim,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem méltó hozzád  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Ne kapaszkodj magasabbra,  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Egy maradéktalanul uralt világ  A jó emberek mindig szépek mar...  Tavaszi kép  Png csokor  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png csokor  Éretlen vers  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png kislány  Esti kép  Png csokor  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Az igazi szeretetért rendszeri...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  képre írva  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png férfi  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Németh László tollából  Nem számIt  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png kutya  Egy maradéktalanul uralt világ  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akik bántanak téged  Hazára minden embernek szükség...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png férfi  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png nő  Szívem tiéd  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Irgalom és ítélet  képre írva  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Próbálj meg ...  Erdőn  Facebookon kaptam  Adakozás  Tavaszi kép  Fekete István - Akác  Png virág  Egy lelki imádság 
Bejegyzés Címkék
francia gépek, amerikai katonatiszt, líbiai partvidék, észak-afrikai ország, amerikai haderő, al-Dzsazíra arab, katonai akcióban, felkelők központjától, francia támadás, amerikai védelmi, csatorna forrása, haditengerészet rakétákkal, líbiai kormányerőket, arab ország, líbiai állami, líbiai légvédelem, francia harci, légicsapásokkal megkezdődött, líbiai repüléstilalmi, észak-afrikai arab, kormányellenes lázadók, polgári lakosság, légicsapások elsődleges, líbiai főváros, líbiai tengerparton, magas rangú, amerikai haditengerészet, célpontok megsemmisítésére, hadműveletek kezdeti, amerikai részvételről, líbiai helyzettel, egyeztetés után, tegnap általa, felkelők központját, felkelők elleni, francia elnök, diplomácia előtt, nemzetközi közösségnek, felkelők lemészárlása, első Tomahawk, ország fölé, hadművelet neve, amerikai hadműveletek, tengeri hadműveletekben, kanadai hadihajó, akcióban részt, amerikai hadsereg, líbiai katonai, szövetséges erők, várható intervenció, líbiai haderő, al-Kaida terrorhálózattal, nyugati hatalmakat, kormányszóvivő arról, líbai népre, al-Dzsazíra hírtelevízió, szemtanú elmondásaira, repülőgép lelövéséről, földet éréskor, lázadók ünnepeltek, pilótának sikerült, helyszíni forrás, felkelőké volt, pilóta életét, egyiptomi határ, kormány tagadta, felkelők kezén, nemzetközi megfigyelők, ellene szövetkezett, másik felet, pénteken kötött, nemzetközi közösség, kitétel megnyitja, esetleges légi, afrikai ország, felkelők megsértették, magunk részéről, gyarmatosításnak, szövetségesekkel, terrorhálózattal, tisztségviselője, megsemmisítésére, franciaországból, megakadályozzák, hadműveletekben, hírügynökséggel, tengeralattjáró, haditengerészet, vadászrepülőgép, külügyminiszter, légicsapásokkal, kormányellenes, kormányszóvivő, tisztségviselő, létrehozásáról, cselekményeket, cirkálórakétát, repüléstilalmi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5332
  • e Hét: 40318
  • e Hónap: 73472
  • e Év: 307219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.